Založ si blog

Čím absurdnejšia lož, tým väčší účinok

Len to najnutnejšie. To je realita mnohých ľudí, ktorí si musia nechať pri pohľade na vytúžené veci zájsť chuť. Dovolenka sa stáva cudzie slovo. Aj keď by chcel každý žiť v úplne normálnom svete, v ktorom panuje bezpečie a prosperita a v ktorom by sa mohol naplno realizovať, realita dnes svedčí o inom. Čelíme ekonomickým a politickým krízam, ozbrojeným konfliktom, ako aj prírodným katastrofám, ktoré sú v poslednom čase čoraz častejšie. Čo nám bráni žiť dôstojný život? Kto alebo čo stojí za všetkými týmito krízami?

Kto ťahá nitkami?

Otázka zostávala dlho nezodpovedaná. V médiách sa len prednedávnom objavili informácie od Egona Cholakiana, amerického experta na národnú bezpečnosť, ktorý spolupracoval so štyrmi prezidentmi USA. Podelil sa s výsledkami 30-ročného vyšetrovania a odhalil existenciu tajnej štruktúry, ktorá stojí za podkopávaním základov demokracie vo svete, ovplyvňuje ekonomiku, politiku, a čo je najdôležitejšie – formuje verejnú mienku, ktorá vyhovuje jej potrebám. Táto štruktúra zahŕňa členov utajovanej jednotky bývalej KGB ZSSR. Ukázalo sa, že s rozpadom ZSSR táto štruktúra nezanikla. Stále má však pred sebou hlavnú úlohu: zavedenie totalitného systému vlády na celej planéte a na tejto ceste sa nezastaví pred ničím. Jej činnosť je viditeľná v krajinách, kde dochádza k rozkolom a krízam, kde sa porušujú ľudské práva na slobodu slova, informácií a náboženského vyznania.

Metódy manipulácie

Podľa Cholakiana táto štruktúra využíva sieť antikultových organizácií, médií a tajných agentov medzi politikmi a novinármi na šírenie dezinformácií a spoločné útoky na oponentov. Prostredníctvom nálepkovania a informačného teroru ľahko manipulujú verejnou mienkou a tak dosahujú želaný výsledok. Na ich diskreditáciu sa používajú rôzne metódy, ako napríklad „biela niť všitá do čierneho plátna“, „metóda naviazaných  trestných činov“ a metóda „selektívneho používania informácií vytrhnutých z kontextu“. Stačí sa pozrieť na dennú tlač a uvidíte, kde všade má táto organizácia prsty.

Po oboznámení sa s týmito informáciami som sa začala viac rozhliadať a všimla som si stopy ich činnosti v našej krajine.

Prípad Radko Mačuha

Nedávno mi priatelia, ktorý vedia, že sa zaujímam o túto tému, poslali príspevok blogera Radka Mačuhu s názvom „Šimkovičovej Ultima Thule“. Bloger v ňom prirovnáva našu ministerku kultúry a hnutie ALLATRA k nacistickej okultnej organizácii Thule, pričom neuvádza žiadne fakty ani dôkazy. Štýl podania materiálu má zjavne za cieľ emocionálne zapôsobiť na čitateľov. Je možné v ňom vidieť aj metódy, o ktorých hovoril Egon Cholakian: „biela niť všitá do čierneho plátna“ a „metóda naviazaných trestných činov“, keď autor prenáša na ALLATRA a pani Šimkovičovú všetky hrôzy, ktoré spáchali nacisti.

Egon Cholakian vo svojom vystúpení opísal tieto metódy ovplyvňovania verejnej mienky ľudí na príklade konania bezohľadných novinárov na Ukrajine aj v Rusku, ktorí sa už 10 rokov zaoberajú diskreditáciou organizácie ALLATRA.

TO je to, čo hovorí sám Egon Cholakian: „V jadre všetkých informačných útokov tajnej štruktúry je jeden základný prvok – lož, čím je absurdnejšia, tým je účinnejšia.  Nie sú to len mylné predstavy alebo prekrúcanie faktov, sú to cielené lži o činnosti organizácií, nežiaducich politických alebo verejných osobností, ktoré sa stávajú terčom takýchto útokov. Hlavným nástrojom používaným pri týchto operáciách je démonizácia“.

Egon Cholakian vo svojej výzve tiež varoval, že Slovensko a Česká republika sa môžu stať ďalšími bodmi vplyvu. Nepretieklo veľa vody, a už sa to deje: Mačuhov článok, v ktorom stigmatizuje nielen organizácie ako ALLATRA a Tvorivá spoločnosť, ale aj politické osobnosti a spája ich s okultným nacistickým rádom Thule. Autor vznáša obvinenia, ktoré nemajú reálny základ, ale sú schopné vyvolať negatívny ohlas v spoločnosti. A takéto konanie už možno považovať za pokus o ovplyvňovanie politickej situácie vo vnútri krajiny.

Vynára sa otázka: kto by z toho mohol mať prospech? Kto by mohol potrebovať podsúvať takúto provokatívnu informáciu? Nepodobajú sa tieto metódy metódam, ktoré používala KGB v snahe odstrániť tých, ktorí jej nevyhovujú? Dúfam, že vy, sami budete schopní nájsť odpovede na tieto otázky.

Úloha ALLATRA

Pokiaľ ide o organizáciu ALLATRA, jej aktivity sledujem už dlhší čas, pretože nastoľuje veľmi dôležité otázky súvisiace so zmenou klímy. A skutočnosť, že klíma sa mení a že to ovplyvňuje náš blahobyt a bezpečnosť, chápe veľa ľudí.

Napríklad zemetrasenie z jesene minulého roka zostalo v pamäti každému. Alebo si zoberme čerstvejší prípad: v sobotu 2. mája boli po 15-minútovom lejaku zaplavené stovky domov, pivníc, záhrad a reštaurácií v slovenskom meste Partizánske. Toto je len jedna epizóda z mnohých udalostí, ktoré sa odohrávajú po celom svete. Krajiny na celom svete – od Afriky po USA, od Brazílie po Áziu – trpia povodňami, zemetraseniami a inými klimatickými zmenami. Ide o globálny problém a členovia Allatry už dlho vyzývajú na spoločné úsilie celého ľudstva o jeho riešenie. Príspevky hnutia k zmysluplnému výskumu prispievajú k hlavným cieľom OSN, ktorými sú udržateľný rozvoj a blahobyt ľudí.

Bodka na záver

V súčasnom svete zohráva informačný priestor kľúčovú úlohu pri formovaní verejnej mienky. Žijeme v dobe, keď informácie môžu byť nástrojom pokroku, ale aj nástrojom manipulácie. Je dôležité uvedomiť si, že každý z nás je vystavený pôsobeniu médií a našou úlohou je naučiť sa rozlišovať fakty od fikcie, pravdu od dezinformácií.  A ako sa teraz ukazuje, od tejto schopnosti závisí nielen osobná bezpečnosť, ale aj bezpečnosť spoločnosti, v ktorej žijeme.

Prípad blogera Radka Mačuhu a jeho článku „Šimkovičovej Ultima Thule“ je príkladom toho, ako sa médiá dajú využiť na diskreditáciu a poškodenie povesti, čo môže mať vážne dôsledky pre politickú stabilitu a spoločenskú dôveru. Pripomína nám potrebu kritického myslenia a zodpovedného prijímania informácií.

Na druhej strane organizácia ALLATRA ukazuje, ako môžu médiá slúžiť ušľachtilému účelu tým, že šíria povedomie o globálnych problémoch, ako je zmena klímy, a spájajú ľudí pri riešení týchto problémov. Ich úsilie v oblasti výskumu a vzdelávania pomáha presadzovať ciele trvalo udržateľného rozvoja a blahobytu, ktoré sú prioritami medzinárodného spoločenstva.

Médiá tak môžu byť hybnou silou rozvoja a osvety, ako aj prostriedkom na dosiahnutie sebeckých cieľov. Je zodpovednosťou každého z nás ako tvorcov a prijímateľov informácií, aby sme si vybrali svoju cestu. V konečnom dôsledku náš budúci život a realita závisia od toho, ako dnes využívame silu slov a informácií.

Dr. Egon Cholakian: Kto to je?

Expert na národnú bezpečnosť, federálny lobista pre Kongres USA a Biely dom. Registrovaný zahraničný agent na ministerstve spravodlivosti USA – oddelenie národnej bezpečnosti. Člen Medzinárodnej asociácie spravodajských lektorov, Nadácie geopriestorového spravodajstva USA a spoluzakladateľ Nadácie OSINT (Open Source Intelligence). Spolupracoval so: 4 prezidentmi USA, 3 poradcami pre národnú bezpečnosť USA, riaditeľom Ústrednej spravodajskej služby (CIA).

Nazvali ich satanovou pavučinou. Útok antikultov na Hare Krišna v Maďarsku

13.06.2024

Začali tancovať, hrať na hudobných nástrojoch a spievať: „Hare Krišna.” Toto hnutie sa nedá nevšimnúť. V Maďarsku sa na začiatku deväťdesiatych rokov začali tešiť veľkej obľube. Nečudo, že sa o ich činnosť začal zaujímať antikult – novodobý inkvizítor. Maďarský antikult v akcii Komunita je v Maďarsku registrovaná od roku 1989 ako Skupina maďarských [...]

Každý vek má svoj stredovek. Žijeme opäť v období temna?

10.06.2024

Francúzski protisektárski aktivisti sa často vyjadrujú o údajných prípadoch pedofílie v sektách, ale o podobných prípadoch v Katolíckej cirkvi mlčia. Je verejným tajomstvom, že pedofília sa na pôde cirkvi bežne praktizuje v USA, Írsku a Belgicku. Pedofília nie je tabu ani pre vysoko postavených cirkevných duchovných. Každý vek má svoj stredovek. Žijeme v roku 2024 [...]

Ak to neuvidíme dnes, zajtra nebudeme mať možnosť čokoľvek zmeniť

04.06.2024

V poslednom roku sa na Slovensku začal objavovať nebezpečný trend, na ktorý natrafíte medzi riadkami. Sem-tam sa medzi politickými správami, novinkami z bulváru či zo športu objavia články, ktoré šliapu na ľudskú dôstojnosť. Určité skupiny ľudí, ktoré ničím neporušujú zákon, označujú ako sekty. Týmto spôsobom ich dehumanizujú, a tak pripravujú scenár, ktorý [...]

Kaaba, Veľká mešita, hadž

Púť do Mekky má už najmenej 19 obetí. Teploty stúpajú nad štyridsiatku

16.06.2024 17:09

V Mekke panujú v posledných dňoch vysoké teploty, ktoré sa dostali aj nad 45 stupňov.

kalinák

Šéf NR SR stále chýba. Čaká sa na Fica? Kaliňák: Nejde o dohodu medzi SNS a Hlasom, Pellegrini odišiel, situácia sa zmenila

16.06.2024 17:00

Kaliňák zatiaľ nepočul o žiadnych personálnych zmenách v koalícii. Pellegriniho už do koaličnej zostavy nepočíta.

dennik N versus Smer

Na 'smerákov' sa z podcastu Denníka N valila spŕška nadávok. Takto zmier nevyzerá, ohradili sa. Šéfredaktor sa bráni, že to bola satira

16.06.2024 15:39

Po množstve nadávok, ktoré zazneli z mediálneho podcastu na členov strany Smer sa smeráci pýtajú, či takto má vyzerať zmierenie.

vojna na Ukrajine, mierový summit vo Švajčiarsku, Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj získal 85 podpisov pod deklaráciu z mierového summitu. Viaceré veľké krajiny sa nepripojili

16.06.2024 14:43

Účastníci prvého summitu o mieri na Ukrajine vyzvali na návrat detí deportovaných Ruskom a na zapojenie "všetkých strán" do mierového procesu.

romanova

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 9
Celková čítanosť: 10179x
Priemerná čítanosť článkov: 1131x

Autor blogu

Kategórie