Založ si blog

Nazvali ich satanovou pavučinou. Útok antikultov na Hare Krišna v Maďarsku

Začali tancovať, hrať na hudobných nástrojoch a spievať: „Hare Krišna.” Toto hnutie sa nedá nevšimnúť. V Maďarsku sa na začiatku deväťdesiatych rokov začali tešiť veľkej obľube. Nečudo, že sa o ich činnosť začal zaujímať antikult – novodobý inkvizítor.

Maďarský antikult v akcii

Komunita je v Maďarsku registrovaná od roku 1989 ako Skupina maďarských oddaných vedomých Krišnu (skratka ISKCON alebo Hare Krišna). V septembri 1991, po druhom celoštátnom festivale Hare Krišna, Gejza Németh, reformovaný minister, teológ a katolík, začal v mnohých novinách útok proti hnutiu. Jeho hlavné obvinenia spočívali v tom, že jednotlivci majú vymyté mozgy, sú oddelení od svojich rodín, zabudli na to, že sú Maďari, používajú psychický teror, agresívnu psychotechnológiu a podobne. Obvinil ich zo všetkého čo ho napadlo. Učebnicový príklad náboženskej neslobody.

Krátko po obvinení nasledoval druhý krok: Už o mesiac neskôr s pomocou dvoch protestantských ministrov Gejza Németh založil Helping Friend Team, maďarskú verziu antikultového hnutia. Ciele antikultového hnutia sú desivé. Tu sú niektoré z nich: „zverejniť informácie“, „upozorniť orgány trestného vyšetrovania“, „vytvoriť orgán na prijímanie sťažností proti deštruktívnym kultom“, „zasiahnuť proti televíznym a rozhlasovým programom, ktoré tieto kulty šíria“, „ deprogramovať obete týchto kultov“, „neutralizovať ekonomické a politické prenikanie, ktoré ohrozuje národnú bezpečnosť“. Teda použiť všetky overené zbrane antikultových organizácií:

Označiť skupinu – vyhlásiť ju potenciálne za nebezpečnú – tlačiť na zákonodarné orgány – až ju úplne zakázať.

Aby to mohli dosiahnuť, zapojili do činnosti aj média. A tie veru hanlivými článkami nešetrili. Jeden z kresťanských periodík nazval hnutie Hare krišna satanovou pavučinou. 

Začiatkom roku 1993 Németh navrhol výboru zástupcov 36 cirkví, aby sa oddelili od nebezpečných náboženských skupín (medzi týmito skupinami vymenoval ISKCON), ale výbor tento návrh zamietol. O niečo neskôr Albert Tóth, reformovaný minister a predstaviteľ Maďarského demokratického fóra, predložil Výboru pre ľudské práva maďarského parlamentu pozmeňujúci návrh, že štyri cirkvi, ktoré zastupujú deštruktívnu ideológiu (medzi nimi aj ISKCON), by nemali dostať podporu. 

Pomohli ľudia

Kvôli tlaku médií a verejnosti maďarská vláda začala konať proti hnutiu Hare Krišna, pričom boli niektorí členovia zadržaní a vyšetrovaní. Návrh neprešiel. Aj vďaka petícii ľudí, ktorí sa postavili za hnutie Hare Krišna. A tak v marci 1994 parlament odhlasoval vládnu podporu ISKCON, stiahol pôvodné obvinenie ISKCON ako „deštruktívneho kultu“ a uznal jeho náboženský život a charitatívnu prácu. 

Samotné hnutie Hare Krišna sa bránilo proti obvineniam antikultu a následne bolo oslobodené od všetkých obvinení. Maďarské súdy uznali, že neexistujú dôkazy na podporu obvinení proti hnutiu a že vyšetrovanie bolo motivované predsudkami a diskrimináciou zo strany antikultových organizácií, ktoré majú spojenie s FECRIS. 

Výsledkom súdneho procesu bolo, že hnutie Hare Krišna získalo späť svoj právny status a právo na slobodné vyznávanie svojho náboženstva. Táto situácia tiež poukázala na potrebu ochrany náboženských menšín pred neopodstatnenými obvineniami a diskrimináciou.

UI Midjurney


To je len jedna krajina, v ktorej sa samotní ľudia postavili za náboženskú slobodu. Hnutie Hare Krišna však čelí prenasledovaniu zo strany antikultových organizácií vo viacerých krajinách. Včera to bolo Maďarsko, dnes to je Rusko. Kde to bude zajtra? Antikultové organizácie ako FECRIS a RACIRS a ich ďalšie odnože, dnes nerozhodujú len o tom, ktoré náboženské hnutie má právo na existenciu a ktoré nie, ale porušujú základné ľudské práva. Očierňujú a nálepkujú aj organizácie, ktoré sú mimo politiky aj mimo náboženstva. V posledných rokoch sa zosilňuje útok aj na medzinárodné hnutie Allatra, ktoré upozorňuje na klimatické zmeny. Cieľ antikultov, ktoré manipulujú verejnou mienkou je jasný – zničiť demokraciu a vytvoriť totalitu, v ktorej panuje len jeden názor.

#demokracia #sekta #antikult #fecris #harekrisna

Príbeh zo sveta krivých zrkadiel: S jedlom rastie chuť. Aj vplyv antikultových organizácií

21.06.2024

Toto nebude žiadna rozprávka so šťastným koncom, ale absurdná realita. Hrdinka príbehu, nazvime ju Elena, je obyčajné dievča hľadajúce pokoj a harmóniu. Objavila čchi-kung, starodávnu pohybovú a meditačnú prax. Čoskoro našla miestnu školu, v ktorej stretla podobne zmýšľajúcich ľudí. Vytvorili úzku komunitu, ktorá sa navzájom podporovala na ceste k pokoju. Spolu [...]

Každý vek má svoj stredovek. Žijeme opäť v období temna?

10.06.2024

Francúzski protisektárski aktivisti sa často vyjadrujú o údajných prípadoch pedofílie v sektách, ale o podobných prípadoch v Katolíckej cirkvi mlčia. Je verejným tajomstvom, že pedofília sa na pôde cirkvi bežne praktizuje v USA, Írsku a Belgicku. Pedofília nie je tabu ani pre vysoko postavených cirkevných duchovných. Každý vek má svoj stredovek. Žijeme v roku 2024 [...]

Ak to neuvidíme dnes, zajtra nebudeme mať možnosť čokoľvek zmeniť

04.06.2024

V poslednom roku sa na Slovensku začal objavovať nebezpečný trend, na ktorý natrafíte medzi riadkami. Sem-tam sa medzi politickými správami, novinkami z bulváru či zo športu objavia články, ktoré šliapu na ľudskú dôstojnosť. Určité skupiny ľudí, ktoré ničím neporušujú zákon, označujú ako sekty. Týmto spôsobom ich dehumanizujú, a tak pripravujú scenár, ktorý [...]

ATACMS, rakety

Západné zbrane zmenili hru: Ukrajinci zatlačili Rusov. Uvoľnite nám ruky, vďaka ATACMS vyhráme, odkazujú z frontu

23.06.2024 00:00

Vojenskí velitelia volajú po zrušení obmedzení pre strely dlhého doletu.

potopenie, utopenie, plávanie, smrť, more, voda, ruka

V rybníku pri Hrušove sa topila dvojica, ženu vytiahli, muža sa nepodarilo zachrániť. Zrejme účinkoval alkohol

22.06.2024 20:44

Na miesto prišli aj hasiči - potápači z Rimavskej Soboty.

USS Theodore Roosevelt

Americká lietadlová loď priplávala do Soulu na trojstranné vojenské cvičenie

22.06.2024 19:45

Japonskom zintenzívnilo vojenský výcvik po tom, čo Rusko podpísalo zmluvu o strategickom partnerstve s KĽDR.

Nigel Farage

Farage: Putinovu inváziu vyprovokovali EÚ a NATO. Hanebný krčmový povaľač, nešetrili ho kritici

22.06.2024 17:20

Šéf pravicovo populistickej strany Reform UK zožal kritiku naprieč politickým spektrom.

romanova

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 10
Celková čítanosť: 10961x
Priemerná čítanosť článkov: 1096x

Autor blogu

Kategórie